Låna dig riks dialogseminarier 2013

mars 26, 2013 at 3:49 e m Lämna en kommentar

Under fyra intensiva veckor har åtta dialogseminarier genomförts på olika ställen i Blekinge, Kalmar och Kronobergs län. Från Ljungby i väster till Oskarhamn i öster har dagarna genomförts under ledning av Kreation, närmare bestämt av Fredrik Wiebert och Joakim Daunéus. Totalt har ungefär 230 personer deltagit vid de här tillfällena.låna dig rik

Här är Kreations material från dagarna: powerpoint, modeller och arbetshäftet.

Syftet med seminarierna
Syfte med dagarna har varit att tillsammans med nya tankar lägga grunden för bibliotekens arbete med det fortsatta arbetet med marknadskommunikation där Låna dig rik är den gemensamma plattformen. Genom dialogseminarierna ville vi att ta reda på vad vi ska satsa på i kommande kampanj till hösten.

Fullmatade dagar
Dagarna har varit fullmatade och innehållit repetition och utveckling av varumärket, arbete för att hitta nya teman och målgrupper, hur vi kan gå från kärnvärden till handling samt förbättringar i verksamheten. Dagarna avslutades med en genomgång om hur man kan använda sociala medier i marknadsföring. Genomgångar har varvats med gruppdiskussioner. Olika kreativa övningar har det också varit. Till exempel vad är hälften av 8 åttaoch kan man bli rik med ett gem. Det har varit livliga och intensiva diskussioner och många skratt under dagarnas arbete. Och mycket post it-lappar och tavlor.

Teman och målgrupper
Varje seminarium fick identifiera sex teman att satsa på 2013. Exempel på teman var barnaktiviteter på loven, att äga flera språk, digital delaktighet, läslusta, biblioteket som kulturarena, framtidens bibliotek och läsa på olika sätt. Därefter skulle sex stycken målgrupper diskuteras fram som deltagarna vill ska att biblioteken satsa på 2013. Exempel på målgrupper var tonåringen, småbarnsföräldern, den digitalt okunnige, migranten, bokälskaren, den oerfarne biblioteksbesökaren och förskolebarnet. Sedan sattes målgrupper och teman in i en matris där de sex mest intressanta segmenten skulle vaskas fram.PM-matris

Med hjälp av ett värderingsdiagram fick deltagarna bedöma hur bra biblioteken är att jobba med de olika segmenten. Här gällde det att vara värderingsjälvkritisk. Resultatet visar var man ska lägga sina krafter när de gäller att utveckla och förbättra sin verksamhet.

Sedan fick grupperna välja ett av segmenten för att utveckla målgruppen och temats innehåll fundera på vilka aktiviteter man skulle kunna göra.

Från kärnvärde till handling
kärnvärdenpersonlighetDen mest krävande uppgiften var nog den om hur man går från kärnvärde till handling. Vad innebär det att vara kreativ, kompetent, lyhörd och engagerad? Genom att utgå från ett kärnvärde i taget funderade deltagarna först på vilken värdering som ska kopplas till det och sedan vad det innebär i handling. Förenklat kan man säga ett kärnvärde är ett adjektiv, värderingen utgår från ett substantiv och handlingen utgår från verb. Vilka handlingar blir konsekvenserna av våra värden och värderingar?

Med hjälp av en personlighetsmodell fick deltagarna bedöma var biblioteket är idag och var man vill vara om fem år. Vill vi vara visionärer, kreatörer, administratörer eller ingenjören? Eller lite av varje?

Den avslutande uppgiften handlade om att ta fram förbättringarförbättringsförslag för de fyra områdena produkter, beteende, miljö och kommunikation. Målet var att alla seminarier tillsammans skulle få ihop minst hundra förslag. Förslag som styrgruppen sen får i uppgift att sprida och följa upp.

Vad händer nu?
Resultatet av gruppdiskussionerna har sett lite olika ut från seminarium till seminarium. Det har varit spännande och intressant att fått vara observatör på dialogseminarierna. Just nu håller Fredrik och Joakim på att sammanställa allt material från dagarna. Det är ett digert arbete de har. Den 19 april träffar Lisa Lundqvist, Christer Bergqvist och Maria Lundqvist Kreation för att få en genomgång av resultatet. På styrgruppens möte den 22 april diskuteras det här vidare och förslag på innehåll och tidpunkt för höstens kampanj presenteras på det gemensamma chefsmötet i Alvesta 26 april.

Som tidigare är det en arbetsgrupp som tillsammans med Kreation ska arbeta fram kampanjen. En förfrågan har gått ut till bibliotekscheferna om att få in förslag på deltagare till gruppen. Styrgruppen beslutar om sammansättningen. För framförhållningens skull behöver arbetsgruppen hinna träffas och sätta igång arbetet före sommaren. Vill du vara med? Hör av dig till undertecknad?

Tack till er alla som deltagit i seminarierna! Ni gjorde ett fantastiskt arbete som bidrog med er entusiasm och kunskap!

//Maria Lundqvist, Länsbibliotek Sydost

P.S.

Hur kan man då bli rik med hjälp av ett gem? Här är några kreativa förslag.gem

Annonser

Entry filed under: Dialogseminarier.

Anteckningar från styrgruppsmöte Utvärdering av dialogseminarierna

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Trackback this post  |  Subscribe to the comments via RSS Feed


FUTURUM.KOM

Futurum.kom syftar till att stärka och lyfta fram den kompetens, service och innehåll som finns på våra bibliotek. Samtliga 25 bibliotek i Blekinge, Kronobergs och Kalmar län deltar samt Länsbibliotek Sydost och Regionbibliotek Kalmar.

Sigrids berättelse

Ahmeds berättelse

Monas berättelse

Carinas berättelse

Kampanjbilder

Senaste inläggen

Skriv in din epostadress för att prenumerera på den här bloggen och därmed få information om nya inlägg via epost.

Gör sällskap med 34 andra följare


%d bloggare gillar detta: